Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky


Trvalé bydlisko:
Pri Šajbách v Bratislave Rači
Narodená:
30.12.1963 v Bratislave
Národnosť:
slovenská
Stav:
naštvaná občianka
Vzdelanie:
stredoškolské, podnikateľka
Deti:
Mgr. Sandra Gelingerová 30 r. VŠ – Pedagogická fakulta UK, odbor sociálna práca, Pedagogická fakulta UK, odbor elementárna a predškolská pedagogika. Povolanie : vychovávateľka na základnej škole
Viktor Gelinger 25 r. študent VŠ – chemické inžinierstvo FCHPT STU
Pes:
Zara
Kontakt:
dagmarge123(at)gmail.com
Záujmy:
plávanie, knihy, chalupa, cestovanie, divadlo


Narodila som sa 30.12.1963 v Bratislave, pri Račianskom mýte v širšom strede mesta. Detstvo som prežila prakticky vedľa krásneho parku a spolu s bratom Daliborom sme mali krásne detstvo. Priamo na našom dvore bolo vybudované priestranné športovisko, kde sme celé dni behali a športovali. V blízkosti som mala veľkú knižnicu, ktorú som pravidelne navštevovala. Práve tu som nadobudla lásku ku knihám, ktorá ma sprevádza celým životom.

Strednú ekonomickú školu som ukončila v roku 1983 maturitnou skúškou. Prakticky ihneď po ukončení strednej školy som nastúpila do pracovného pomeru ako referentka na Katedru technickej mechaniky, Strojnícka fakulta SVŠT. Tu som sa spoznala s budúcim manželom - Roman Gelinger, absolvent Stavebnej fakulty - odbor pozemné stavby, SVŠT v Bratislave. Povolanie podnikateľ - stavbyvedúci. Narodil sa prakticky v kancelárii starostu Rače, nakoľko v minulosti tam bola pôrodnica. Jeho rodina má hlboké korene v Rači a jeho rodičia a sestra tu žijú dodnes.

Môj prvý byt, ktorý sme zdedili po starom otcovi na Hubeného ulici v Bratislave, štvrť Krasňany. Nádherné staršie sídlisko, plné zelene a detských parkov som si plne užila. Neuspokojivá finančná situácia mladej rodiny  ma núti nastúpiť čo najskôr do pracovného pomeru. Pretože cestovanie MHD s dieťaťom bolo veľmi náročné, využila som ponuku zamestnať sa v podniku Meopta Bratislava, koncernový podnik, ako samostatný odborný ekonóm zásobovania. Toto zamestnanie som doslova milovala, bolo akčné, plné pohybu a pár krokov od môjho bydliska. Pracovné nasadenie a neustále cestovanie po celom Československu bolo nezlučiteľné so starostlivosťou o dieťa a rodičov.

Po skončení vysokej školy a následne vojenskej služby celú starostlivosť o rodinu prevzal manžel Roman, a tak som využila možnosť pracovať v pokojnejšom prostredí v podniku Západoslovenské štátne lesy v Bratislave ako referentka. Pracovala som tam až do odchodu na druhú materskú dovolenku.

Písal sa rok 1988 a ja som sa ocitla v novom byte na sídlisku Pri Šajbách v Bratislave Rači. Väčší byt a aj blízkosť rodičov ma utvrdili, že je to správna voľba. Malá komunita ľudí, množstvo priateľov, detí. Všetci sme sa viac či menej poznali. Celospoločenské zmeny, ktoré rezonovali spoločnosťou, ma prinútili zmeniť uvažovanie a začať pracovať úplne inak ako dovtedy – podnikať. Určite to bola veľká výzva, pre mňa bolo všetko nové, ale postupom času som sa oboznámila s prácou v účtovnej firme, založenie firmy sa datuje k 08.01.1997. Pracujem tu bez prestávky prakticky dodnes. Zameriavam sa na oblasť financií a obchodu.  Moja úloha bola pomáhať organizačne, finančne zabezpečiť riadny chod firmy, vystavovať faktúry, kontrolovať ich úhrady, vyhľadávať nových klientov, našim klientom podnikateľom (SZČO, malým firmám) pomáhať pri problémoch s rozbehom podnikania alebo im radou napomôcť k lepšej pozícii na trhu. Množstvo zmien, rôzne registrácie, vybavovanie potvrdení, odvolaní, štatistík a korešpondencia s živnostenskými úradmi, daňovými úradmi, sociálnou poisťovňou, zdravotnou poisťovňou nemali prakticky konca. Práca v súkromnom sektore vyžaduje zvládať množstvo zmien, je náročná na čas, vyžaduje moju kreativitu, komunikatívnosť a cieľavedomosť.  Je to predovšetkým tímová práca, kde termín strieda ďalší termín.

Život na sídlisku pokračoval, roky bežali, starli sme, naše deti dorastali do dospelosti. V plnej nahote sa odkrývali roky neriešené problémy na sídlisku. Zdravé jadro šajbárov sa začalo aktivizovať, až doslova rozbušku hodila do ohňa firma, ktorá odkúpila parkoviská. Písal sa január 2013 a moja trpezlivosť bola u konca. Tu vznikla moja naštvanosť na inštitúcie, na politické špičky, na úradníkov, ktorí svojou nečinnosťou nahrávali rôznym firmám, tu sa zrodil môj záujem veci zmeniť, hľadať riešenia a poukazovať na nutnosť naprávať veci z minulosti.

Som odhodlaná nastaviť svoju tvár a verejne hovoriť a písať o problémoch, ktoré tu obyvatelia majú. Verím, že moja aktivita prinesie tak očakávanú pozitívnu zmenu k lepšiemu.




21 komentárov:

  1. Poslanec MC je volená funkcia a mal by ju zastávať nezaujatý človek,čo sa o p. Gelingerovej tvrdiť nedá. Sama uvádza stav: NAŠTVANÁ OBČIANKA. Nehovoriac o tom, že jej riešenia a komunikácia je výhradne cez emócie, čo potrdzuje aj jej CV.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ... mňa občianska „naštvanosť“ Dagmar Gelingerovej nevyrušuje. podobný pocit máme mnohí následkom nespokojnosti s výkonom moci v našej mestskej časti (a neraz aj vo „veľkej“ politike). na rozdiel od drvivej väčšiny z nás má Dagmar odhodlanie vstúpiť do komunálno-politického ringu a pokúsiť sa v ňom niečo ovplyvniť a zmeniť. to mi je sympatické, kiežby takéto odhodlanie malo čo najviac čestných ľudí a keby v politike konečne vymenili tých, čo tam sú len kvôli vlastným záujmom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nezaujatý - objektívny, nestranný, prečo si anonymný myslí, že objektivita nemôže byť i nespokojnosť so skutočnosťou, s problémami okolo nás. Je to vec uhla pohľadu. Čo sa týka CV, možno nie je práve pre personálne oddelenie alebo agentúru, no ako predstavenie svojho "ja" plní informačný charakter pre tých, komu bol adresovaný.
    Vážený pán anonymný, veľmi ťažko sa komunikuje s osobou, ktorá sa bojí verejne postaviť za svoj názor, no má dostatok odvahy kritizovať. Vari sa hanbíte za svoj názor? Predpokladám, že patríte do tábora, ktorý je aktivitami pani Gelingerovej negatívne zasiahnutý, no oprávnená nespokojnosť nás posúva ďalej. Ak by veci fungovali k spokojnosti občanov, nedochádzalo by k výmene na volených postoch.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. poslanec je volená funcia na to aby sa snažila riešiť problémy ktoré otravujú občanov ,konkretne v jej prípade na šajbach tie udkúpené parkoviská.To bola špinavosť od kompetentných ludí a terajšie zastupitelstvo nieje schopné alebo ochotné to riešiť k spokojností občanov.Je to največšia špinavosť a človeka navádza k uvaham kto z toho má prospech-tosa ma vyriešiť jednoznačne tak aby tam ludia parkovali tak ako doteraz.
    Fandíme pani Gelingerovej a prajeme nech sa jej zámer podarí
    konečne niekdo kto má konkrétnu snahu pomáhať ludom a nie len presadzovať hlavne svoje-držíme vám pani Gelingerová palce a nedajte sa odradit a ktomu vám prajeme velkú vytrvalosť a nedajte sa -k tomu vela zdravia aby ste vytrvali.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. A ja som si myslela ze MC Raca tie parkoviska chcela od sukromnej spolocnosti odkupit pre ludi aby mohli v klude parkovat. A pani Gelingerova bola predsa ten odporca ktory zorganizoval akciu aby MC Raca nic neodkupovala. Tak nevjem komu teraz drzat palce. Ked kompetentny nieco neriesia, je zle. Ked chcu riesit v prospech obcanov, oni to odmietnu a zas je zle. Tak co potom obcania chcu ???

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Polozme si skor otazku, co vyriesi ako clenka zastupitelstva, ked uz teraz na zastupitelstve svoj nesuhlas vyjadri slovami: To nieje pravda, a na otazku Ked to nieje pravda, tak ako to potom je: reaguje slovami: Inak, v zapäti na otazku: Cim viete svoje tvrdenie podlozit ?, dostanete odpoved: Nicim. No nevjem ci toto niekam vedie..., resp. Ak vedie, tak urcite nie k vyrieseniu veci v prospech obcanov.
    Ako moze buduci clen zastupitelstva, argumentovat vyjadrenim: drazby prebiehaju "o nas, bez nas aj napriek tomu ze likvidatora prosili aby pozemky nepredaval do cudzich ruk ?" Prihlasil sa niekto s tych ktory tvrdia ze sa drazilo " o nas bez nas" do drazby ??? Termin a miesto konania vsetci poznali.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ked uz chce konat v prospech obyvatelov, nech si prosim vas najprv prizve odbornikov, ktory jej poradia ako sa konkretne veci riesit daju a nie sa tu prekrikovat na schodzach v dominke ze kazdy je ten najmudrejsi. Vysledok 20 rocneho prekrikovania sa vsetci vidime.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. V zastupitelstve by mal sediet clovek, ktory aspon trochu rozumie oblasti verejnej politiky a verejnej spravy, nehovoriac o prislusnom vzdelani. Taky je tam zatial iba jeden a to p. Drotovan. S jeho nazormi tiez niesom tak uplne stotoznena, ale toto nieje o suhlase v nazoroch, ale o tom ze na vedeni samospravy by sa podla mojho nazoru mali podielat ludia ako je ON.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Martin,
    tvrdíš tu veci, ktoré slušne povedané pravdu nevideli ani z rýchlika: parkoviská od súkromnej spoločnosti nechcela odkúpiť MČ, chcel to jedine jej starosta Pilinský, a to napriek tomu, že v právnom stave okolo pozemkov a parkovísk sa vtedy ani divá sviňa nevyznala a že panamskému investorovi bolo veľmi naponáhlo. Starosta dlhé mesiace konal na vlastnú päsť. vyjednával so spoločnosťou Blackstorm s.r.o. bez toho, aby informoval poslancov, a verejne ústami svojej hovorkyne Evy Miklánkovej klamal, že MČ parkoviská odkúpila. Falošné nádeje „investora“ a „sprostredkovateľov“ živil až do chvíle, kým mu jeho tančeky poslanci jednomyseľne nezatrhli na mimoriadnom miestnom zastupiteľstve 13. augusta 2013, ktoré na nátlak Blackstorm s.r.o. zvolal starosta Pilinský. Takže „akciu“ neorganizovala Dagmar Gelingerová, ale starosta Pilinský, a „odporcom“ predaja nebola nebola pani Gelingerová, ale VŠETCI jedenásti prítomní poslanci MZ.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Vazeny pan Scibrany
    1. Neoslovujte ma prosim menom Martin (to mam akoze pseudonym alebo ako si to mam vusvetlit ? )
    2. Predstavitel MC Raca je starosta Pilinsky a preto pomenovanie MC.
    3. Co z tych tvrdeni ktore tu pisete viete niecim konkretnym podlozit ? Sama pani gelingerova vyjadrila svoj nesuhlas aby parkovacie miesta neodkupovala MC.
    4. Kto sa v pravnom stave nevyznal ? Iba ak ten kto nevie citat. Ci to podla seba usudzujete ?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Pre vysvetlenie ten kto sa parkoviskami zaoberal vie, že uvedené parkoviská sa postavili v 2 etape výstavby teda štátnej , investor bol GIB. na jeho účte obstarania teda nezaradeného majetku zostalo 6 000 000sk a podrobne rozpísal GIB / na žiadosť obyvateľov/ čo tie peniaze predstavujú. Uvedené sú tam parkoviská a napr. aj neodovzdaná vodovodná sieť a kanalizácia. Preto ľud nechcel aby miestny úrad to odkupoval lebo to bolo stále štátne GIB - magistrát - miestny úrad je to isté. jediné čo by sa zmenilo že firma xyz by tak nemusela zbierať €k€ za obyvateľov ale dostala by to naraz. Geniálne však. A vy všetci sa netešte starosta to chcel ľudom prenajať teda za €. Tak už ste pochopili , k tomu tam je aj tá voda. Oni teda GIB sa teraz po tlaku konečne k tomu priznal a zase nemá peniaze na kolaudáciu. Tak čo tu kecáte Gelingerová s tým nemá nič spoločné ona tu len žije a len na to poukazuje.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Z uvedeneho ale vypliva, ze cielom nebolo problem vyriesit, ale urobit vsetko pre to aby sukromna spolocnost medostala svoju investiciu naraz spät. To ze starosta chcel miesta kupit a potom dalej prenajimat, je len nicim nepodlozena fabulacia pouzita na zmanipulovanie davu. Da sa teda vyhlasit, ze vskutocnosti nejde o poukazovanie na problemy ( pretoze to by sa na ne muselo poukazovat a nie zastierat skutocnost nezmyslami a hladani vinnika z pred 25 rokov, ktory uz pravdepodobne ani nezije ) ale o akesi zviditelnovanie sa s pouzitim podpory obcanov na vslastne zistne ucely. Mna by len zaujimalo, co opravnovalo spravcov rozpocitavat naklady na opravu havarii vody medzi obyvatelov ?

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Pani Gelingerova by sa skor mala zamysliet nad svojim chovanim napr. na poslednom zastupitelstve , kde ako svorka vlkov aj so svojimi kamoskami sa nedostojne spravali az to bolo trapne. Ak toto ma byt predstavitel obce, tak potom Amen.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Anonym 17:59
    Pozri, ked ju tam ludia chcu mat, nech ju tam maju. Len by som si najprv odpovedala na otazku: Preco sa 25 rocne problemy sidliska riesia az teraz ? 1. - Bud ich riesi 25 rokov Gelingerova a dodnes sa jej to nepodarilo - v tom pripade je v zastupitelstve zbytocna, alebo 2. - Robi si len predvolebne PR a moce ludom mozgy. Zatial jej ide jedine volat televizie a pred kamerov trepat nezmysly. Kto chcel kedy zobrat sidlisku pristupovu cestu ? (Nova reportaz TA3), alebo oplocovat ? (starsia reportaz z kauzy parkoviska) , Ked takto klame verejne do televizie pred celym slovenskom z postu ovyvatelky, ako bude klamat z postu na ktory kandiduje ?

    OdpovedaťOdstrániť
  15. ...minimalne by to nebola zmena oproti sucasnemu stavi, nie?

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Dosadit si niekde klamara, ktori skodi okoliu, to nieje vyhra....

    OdpovedaťOdstrániť
  17. ...mam dojem, ze klamari tam uz su, ergo ziadna zmena. Pri novych mame aspon nadej, ze sa trafime do lepsieho. Pri straych uz nadej zhasla.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Od tych ktori su tam teraz, uz aspon vieme co mozeme cakat. Od novych nevjeme cim nas potopia. Nikdy nieje tak zle aby nemohlo byt horsie.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. ..ponechat status quo niecoho co je zle? a nedat sancu na zmenu? ak sa nad tym zamyslite, tak sami musite priznat co je inteligentnejsie.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Necakajte podporu pre niekoho kto PREUKAZATELNE KLAME, ZAVADZA A SKRESLUJE FAKTY, pre niekoho kto si z LUDI ROBI OVCE, neocakavajte podporu niekoho kto sam NERESPEKTUJE ZAKON, neocakavajte podporu niekoho, kto vyhlasi ze NECH SI VODA TECIE, KLUDNE SI JU MOZU VODARNE ODPOJIT A SIDLISKO BUDU ZASOBOVAT CISTERNY. To sa chce sprchovat ako v kambodzi na ulici z cisterny ? Ci neciti potrebu sa umyvat ? Podporit takehoto cloveka, to moze len blazon.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Vážený anonym, kto klame? Vy.
    Zámerne a zákerne píšete hlúposti. My šajbári píšeme 18 mesiacov o vode a probléme s ňou Faktúry za 60 000€ mám k dispozícíi. To že to obyvatelia nechcú platiť je pochopiteľné. Ja som prvá písala list na odpustenie vodného a stočného. Ja som bola na rokovaní s BVS aby vodovodnú sieť konečne riešili. Ja som vybojovala že keď ju GIB skolauduje a doplní doklady BVS ju preberie. Ja som riešila spolu so šajbármi opravy vodovodnej siete a informovala o katastrofálnom stave v akom sa práve nachádza starostu, magistrát, GIB, BVS. To že starosta sa rozhýval až po nátlaku po zastupiteľstve je pravda, napísal 2 listy. A taktiež je pravda že starosta zo zákona je povinný zabezpečiť vodu pre sídlisko a to aj cisternami v tom prípade ak by voda praskla opäť a bola zastavená. A tiež je pravda že BVS už nechce aby túto sieť ktokoľvek ešte opravoval ale chce aby to robila len ich havarijná služba.
    Nevymýšľajte si hlúposti ale starosta musí vedieť pravdu o vode odo mňa keď sa o to nezaujíma tak som len verejne hovorila to čo si nechce pripustiť a to že voda je neopravená , dobre čítate neopravená len zakopaná hadica provizórne 40 cm a kedykoľvek môže prasknúť a to nie je ešte zima. Takže si najprv niečo o tom naštudujte lebo nemáte ani poňatia o čom píšete. A či ma ľudia budú alebo nebudú voliť to je na nich slobodne sa rozhodnú.... A posledné čo chcem napísať je že ja nie som platená vodohospodárka teda ja nie som platená od toho aby som 3 mesiace chodila na rokovania, písala listy, informovala všetky strany a koordinovala práce opravy, A napriek tomu to robím. A nie pre vás ale pre ľudí tu žijúcich , pretože ich mám rada. To je všetko.

    OdpovedaťOdstrániť