Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Pred časom som písala, že na sídlisku Šajby sa kosí tráva aj vtedy, keď sa ani tak veľmi nemusí. Poukazovala som na fakt, že tieto plochy nekosí MÚ v Rači, ale parta ľudí platená likvidátorom doc. Rózsom, a to preto, aby sa pekné pokosené plochy lepšie dražili.

Očividne tu nešlo o obyvateľov, nešlo tu o čistotu. A mne bolo hneď od začiatku jasné, že ide o dobre premyslený biznis a celé toto divadlo bude mať smutnú dohru. Mala som pravdu. Tento rok najväčší kus trávnatého porastu hneď vedľa 6 ks lavičiek je vydražený a tráva je tam už vyše pása. Lavičky za chvíľu nebude ani vidieť a všetci sa tešia, likvidátor má dobre platenú prácu odvedenú, nová firma, tento krát TARA Consulting, s.r.o., má pozemky kúpené a obyvatelia oči pre plač.

Je vôbec možné sa brániť, upozorňovať??? Osobne sme o tomto probléme hovorili starostovi, prednostke na MÚ v Rači, riešili, upozorňovali, odpoveď bola, „že som moc pesimistická a všetko vidím čierne“... Čo k tomu dodať. Obyvateľ je posledný v rade, je prakticky anonymná osoba, nezaujímavý element, je tu navyše. Len nech sa točia peniaze. A tak sa môžeme len triasť, čo kto s týmto pozemkom urobí, ako to celé využije v svoj prospech a dúfam len, že si uvedomí, že tam máme inžinierske siete. Možno, že aj tie bude vedieť speňažiť v svoj prospech. Lebo kto sa nás zastane??

A tak navrhujem vybetónujme všetky plochy a natrime ich na zeleno a bude pokoj. Postavme jedného plateného človiečika, ktorý bude vyberať poplatky za to, že sa vôbec niekto odváži prejsť cez súkromnú cestu, chodník prípadne parkovisko k svojmu bytu.

Dagmar Gelingerová




17 komentárov:

  1. ...tak, tak peniaze vladnu svetu...kazdy chce mat nieco cim sa pochvali susedom..v podstate to ani nepotrebuje, ale chce byt cooool. Ale nazrime si do duse aj my, anonymny obcan, nespravam sa aj ja tak v praci, alebo v inych situaciach? Veruze hej, kazdy mysli len na seba (cest vynimkam) a podstatne je pre neho co si moze kupit, na aku hovadsku dovolenku tento rok pojdem, kedy kupi druhe auto, alebo kedy si kupi dom...nedavali ste si nedavno taketo ciele? ak ano, nie ste o nic lepsi ako banda zlodejov, ktori drazia pozemky a vyuzivaju ich na svoje obohatenie.
    Toto nebol obhajoba praktik istych skupin ludi a hanbou je aj to ako sa k tomu stavia MC Raca, ale kazdy svojim sebectvom prispievame k vzoru takejto spolocnosti. Moje slova nehlasaju navrat ku komunizmu, ale nazvime to civilizacia s ludskou tvarou.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Spravne tomu rozumiem, ked v ludskej reci povedane: ked mi nedaju chceba v obchode zadarmo, tak je predavac z tej bandy zlodejov ?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Bratislava je špinavé neupravené mesto. Kto to dopustil? Poslednú dobu riešime kosenie všade. MČ a magistrát zabezpečuje kosenie na svojich pozemkoch a súkromné nech si rieši ten kto je majtiteľ. A či ten súkromník je zlodej!! to asi vie ten anonym viac ako my všetci.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. k anonymnemu 5.6.2014 12:45...zial nerozumiete. Za to co niekto vyrobi, za to ma byt primerana odmena, tam nie je o com, cize chleba treba zaplatit. Primerana odmena je tiez temou na diskusiu, ale to nie je hlavna pointa. Mozte urobit ine zasluzne ciny a netreba len pozerat na svoj obsah penazenky..teraz vychadzam zo svojich skusenosti: napr. nakupit susedom - rodine, ktori su vo financnej nudzi, na vlastne naklady vybudovat v dome nieco spolocne, zafinancovat vysadbu kvetin, stromov, ale aj nepytat za svoj vyrobok, alebo sprotredkovany vyrobok 120% marzu...atd. Uz sa rozumieme? Vzdy sa da najst rozumna hranica, ktora musi vychadzat z moralky jednoltivca a ak vidim, ze ostatni stradaju a zasluzia si pomoc, tak im pomoct a aj ked nakoniec ja nebudem mat na tu dovolenku na Maledivach, ale pojdem len do Egypta.
    Je strasne vela veci, ktore nepotrebujeme - zvacsa tie materialne - netreba prerabat kuchynu kazde 3 roky len aby bola moderna, nepotrebujem 125 zlatych sperkov aby som bol "luxurious", nepotrebujem tazkotonazne SUV, postaci rodinny kombik, nepotrebujem mahagonovy obklad do predsiene s mramorom...radsej pomoct, tym, ktori si to zasluzia. Velakrat sa takto vlastne deti spravaju k svojim rodicom. Rodicia dochodcovia, deti v luxuse a dochodcovia casto nemaju co do huby.

    anonymny 5.6.2014 13:17
    Zial v tomto pripade nerozumiem zase ja vam. Ten, kto je majitelom, tak sa ma starat o svoj majetok, dokonca aj pod hrozbou pokuty. Daval by som pokuty tym, ktori si neplnia svoje povinnosti a nekosia travu aj pod hrozbou naslednej exekucie (v pripade, ze by pokuty neplatil).
    Pozemky nezistenych vlastnikov sa ma starat SPF, alebo SOLH. Ostatni vlastnici su identifikovatelni.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aha, takze ja budem makat v bvoch zamestnaniach, aby som si mohol dovolit kupit auto ake ja chcem, aby som svoju rodinu zobral na dovolenku na aku chcem a ty budes lezat hore pupkom, nastavovat ruku aby som ti dal zo svojho a este mi budes diktovat ako mam nalozit zo svojimi zarobenymi peniazmi, ktore mam len preto, lebo robim podstatne viac ako ostatny priemer. No zlata moja sa uvedomte, co za somariny to tu pisete. Nebudem ja podporovat ziadnych prizivnikov. Kazdy nech si ide na taku dovolenku, na aku si zarobi. Kazdy nech sa prikryva takou dekou, na ktoru ma.

      Odstrániť
  5. Na sídlisku je všetko v súkromných rukách a je dobre vidieť kto kosí a kto nie. keď si to vydražil a mal niekoľko tisíc € má na to sa o to starať. je to len arogancia nezáujem ľahostajnosť podnikateľov. Čo obyvateľ ten síce dobrovoľne z úcty k ľuďom kosí okolo domu ale tak veľké plochy na to nemá čas ani peniaze ani stroje.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobrý deň, milá pani Gelingerová,

    a čo tak napísať krátku výstižnú informáciu na túto firmu - aj s fotkami neudržiavanej plochy do Bratislavských novín? Nech sa hanbia za zanedbávanie občianskych povinností. Škoda, že sa úprava verejnej zelene v meste berie v súčasnosti veľmi benevolentne, ale za pokus to stojí. Alebo možno priama sťažnosť občanov na riaditeľstvo firmy - možno sa v spoločnom rozhovore nájde nejaké možné riešenie. Niekedy sú ľudské priame cesty schodnejšie ako písomné, úradné. Pozdravujem Vás a držím palce, nech sa Vám podarí problém riešiť. D.Luknárová

    OdpovedaťOdstrániť
  7. OBCAN V ZIADNOM PRIPADE NIEJE NEZAUJIMAVY ELEMENT A UZ VOBEC NIE JE NAVYSE. OBCAN JE VOLIC. V prenesenom vezname je CHLEBODARCA VOLENEHO ZASTUPCU. Neocakava sa od neho, ze nebude mat poziadavky alebo pripomienky. Inak by predsa nepotreboval volit svojho zastupcu. OCAKAVA SA OD NEHO DOVODNA, NIECIM KONKRETNYM PODLOZENA PRIPOMIENKA PREDLOZENA PREDPISANYM SPOSOBOM A FORMOU. !!! V ZIADNOM PRIPADE NIE BEZDUCHY NEZMYSEL CI NICIM NEPODLOZENE TVRDENIE CI DOHAD A UZ VOBEC NIE FORMOU NEKONTROLOVANEHO SA PREKRIKOVANIA SA NA ZASADNUTI MZ CI OSTRYMY, PRE NIEKTORYCH OBYVATELOV V DANOM OKAMIHU VTIPNYMI AVSAK NEZMYSELNYMI VYHLASENIAMI CI POZIADAVKAMI. A UZ VOBEC NIE FORMOU EMOCIONALNYCH NAREKOV, SIRENIM NEPRAVD, PREKRUCANIM SKUTOCNOSTI, ROBENIM ZODPOVEDNYCH TYCH KTORI NIE SU POD ZASTERKOU LEGITIMITY KTORA VLASTNE NIEJE.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobrý deň ďakujem za všetky pripomienky na túto tému, ďakujem aj za názor horlivého posledného pisateľa. Len pre vysvetlenie uvedená firma nemá žiadny pracovný kontakt, takže písať kam, ani oficiálne tel. čísla. Takže je obtiažne niekoho slušne vyzvať, upozorniť. Názov firmy je na LV /kataster/ a taktiež na orsr.sk a to je všetko. Všetky dražby sú ale ohlasované na MÚ v Rači takže tam vedia viac. Keď si uvedomíte, že len na Šajbách v okruhu asi 0,5 km je 9 majiteľov pozemkov tak p. Lalinská ,ktorá to rieši má čo robiť, aby všetkých majiteľov pozemkov neustále nútila,aby si svoju povinnosť plnili. Život ohrozujú nepokosené porasty okolo hlavnej cesty, kde keď idete autom a vychádzate zo sídliska prakticky nevidíte nič. Ani toto nikoho nezaujíma.......

    OdpovedaťOdstrániť
  9. V tom pripade napisat ziadost na MU za ucelom kontaktovania vlastnika pozemku, aby si pozemok obhospodaril. V pripade, ze je tento postup neakceptovatelny, mozete skusit pokosit. V kazdom pripade, skor ci neskor, vysledok bude rovnaky. Teda pokosena plocha.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ten kto to chce riesit, nech si napise staznost na MU a tomu, komu to vadi, nech napise staznost.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Posledný príspevok ten na čo reaguje? Na neokosenú trávu na sídlisku kde žije 1000 ľudí??? Ak by ste pán anonym nevedel keď si konečne kúpite to auto tak bez toho aby ste doň dal PHM za peniaze tak nepôjde, bez toho aby ste nemal poistenie tiež nie. Teda aj auto pýta peniaze. Tak isto je to s pozemkom. Ak si ho kúpite tak sa starajte, na to je zákon. MÚ vás môže a aj musí vyzvať ale zo zákona ste povinný robiť to čo sa tu píše, kosiť. A nikoho nezaujíma či budete mať 2 zamestnania alebo 100. A kto je príživník?? Čo za somariny tu píšete vy?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Bola to reakcia na Anonymny z 5.6 o 15:28.
    Cize nic o koseni,len o tom ze niejaky aktivny inteligent, ktory si pravdepodobne nieje schopny zarobit na chleba mi tu nebude diktovat na aku dovolenku mam ist a ake auto si mam kupit.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. anonymny 10.6.2014 13:59:00 ...na to je len jedna odpoved ...ja, ja, ja, jenom jaaaa
    Nikto nepotrebuje vase peniaze, vy si ich strcte tam kde ich chcete mat. Viete kolko zarabam ja? to by sa Vam zatocili panenky, ale nenechavam si to pre seba...to je o povahe, nie o tom kolko zarabate ale rozumiem, preco ten rozdiel nedokazete pochopit. Prajem vam kludny zivot a hadam ak vy budete raz v nudzi aby sa vobec nasiel niekto kto vam pomoze. Naozaj vam to prajem, ale taktiez nerozumiem vasmu rozmyslaniu....takeee, jendoduchee a sebecke. Neuvedomujete si, ze ak sa vacsina z nas zacne spravat viac nesebecky, tak z toho vyhody mate aj vy? To fakt nevidite trochu do buducnosti a trochu viac do kauzalit zivota? Napriek vasej povahe Vam prajem peknu dovolenku.
    BTW existovala faza evolucie cloveka ked sme boli individualisti a bojovali sme s ostatnymi clenmi svojho druhu a dokonca aj zabijali, len aby sme prezili. Po istom case si nas druh uvedomil, ze je lepsie spolupracovat a vytvarat funckne komunity z dovodu bezpecnosti a zabezpecenia prezitia. Jedno ale viem urcite...vy by ste urcite taku revoluciu v nasom vyvoji nedokazali sposobit. Takych ludi ako vy by mala spolocnost vypudit, kedze vyuzivate jej vyhody, ale nechcete nicim prispiet. Pekny den.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Jedinu výhodu o ktorej vyuzivani tu pisete je nastavit dlan a cakat kto Vam co da a teda prizivnicit, miesto toho aby ste sa pracou zaclemili na fungovani spolocnosti. Zo mzdy predsa odvadzate prispevok v nezamestnanosti, ktorý ma byt pouzity na pomoc tym ktori su bez prijimu. Alebo vy nie ? Mne ten prispevok strhavaju. Nebudem predsa odtrhat sebe a svojim detom od huby preto, lebo niekto chce prizivnicit. Mame tu uz predsa etnicke skupiny ktore z toho profituju, skupiny, ktorim samospravy stavaju byty a oni ich devastuju a ked ich z devastuju tak cakaju na nove. Kto tie byty postavi nam ? Ja som musel za byt zaplatit, mne nestacilo lamentovat ze nemam kde byvat a dajte mi byt. Vy mate pravdepodobne inu skusenost.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. The Game Industry Promotion Act (the “Game Industry Act”) was enacted in 2006. In December 2020, a complete modification invoice (the “Amendment Bill”) that features new and stricter laws was introduced to protect recreation users and stop speculative activities. Volberg R.A., Gupta R., Griffiths M.D., Olason D.T., Delfabbro P. An international perspective on youth gambling prevalence research. 1xbet korean This research included 14,011 female and male adolescents who participated in the 2015 National Survey on Youth Gambling Problem conducted by the Korean Center on Gambling Problems. Characteristics of gambling based on the extent of problem gambling. All statistical analyses have been conducted utilizing the IBM SPSS 23.zero version for Windows program after minimizing sampling error.

    OdpovedaťOdstrániť