Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Som Bratislavčanka a dlhé roky som vyrastala prakticky v strede mesta, vedľa krásneho parku na Račianskom mýte. Preto som veľmi trpela na sídlisku Šajby, kam som sa pred 25 rokmi odsťahovala s rodinou a vychovávala svoje dve deti. Toto miesto bolo a stále je odčlenené od MČ Bratislava - Rača a prakticky aj od mesta ako takého.

Zabudnuté miesto... ale to môže byť aj výhoda!

Keď som sa pred časom zamýšľala, čo by pomohlo tomu, aby sa mne a mojej rodine lepšie žilo, mala som len dve možnosti, odsťahovať sa, alebo priložiť ruku k dielu a pomôcť upraviť svoje okolie. Vybrala som sa tou ťažšou cestou. Nemala som žiadne ambície politické, môj záujem o sídlisko bol čisto praktický, chcela som lepšiu kvalitu života, čistotu a poriadok. Poukázať na nedostatky a pomôcť ich riešiť. Netušila som, koľko námahy a stresu budem mať pri riešení problémov okolo sídliska a aké ťažké bude posunúť veci k náprave.

Prakticky dennodenne sa venujem pár hodín sídlisku, buď píšem listy, maily, dojednávam stretnutia a neustále komunikujem s ľuďmi zo sídliska, ktorí aktívne spolupracujú. Informujem o nedostatkoch, hľadám riešenie k náprave. Uvedomujem si, že informácie na Šajby chodia len sporadicky, nie je tu žiadna informačná tabuľa, kde by sa ľudia dočítali, čo sa rieši, ako sa postupuje. Zostáva to len na ľuďoch, buď sa mňa osobne spýtajú, alebo tí aktívnejší si prečítajú občan.sk, račan.sk alebo Dagmar Gelingerová.račan.sk.

Čo ma poslednú dobu fakt potešilo???

Asi telefonický rozhovor s riaditeľkou materskej škôlky na Šajbách, ktorá sa vyjadrila veľmi pozitívne k práci nás Šajbárov, k mojej aktivite a taktiež veľmi pekne hovorila o tomto kúsku zeme. Tento postoj si veľmi vážim, nakoľko je to človek s dlhoročnými skúsenosťami. Ale takých ľudí je na sídlisku viac, ráno stretávam psíčkára (nepoznám jeho meno, len meno psa), ktorý býva neďaleko nášho sídliska a aby bol užitočný, každý deň na svojej prechádzke pozbiera množstvo odpadkov a tak sa snaží skrášliť naše sídlisko. Poznám pani, ktorá až s chirurgickou presnosťou upravuje záhradu okolo svojho domu.

Áno, aj keď si plne uvedomujem nedostatky sídliska (hlavne zlá doprava, žiadne bankomaty, málo obchodov), je tu aj veľa pozitívneho. Celé sídlisko je malé, všetci sa viac či menej poznáme, všetky domy sú v dostatočnej vzdialenosti od seba, určite tu nie je taká hustota ako v iných mestských častiach (Dlhé Diely, Petržalka), všetky domy sú novo zateplené, farebne odlíšené, každý dom sa vynovuje, okolie sa upravuje a čo je veľmi podstatné, v každom dome je určený človek, čo sa o daný dom stará. A je to vidieť! Rodiny, ktoré majú malé deti, majú škôlku prakticky pod oknami. Je tu detské ihrisko. Aj keď je známy problém s parkovaním, stále je tu dostatok miesta na parkovanie, je tu veľa možností športovať vonku, prakticky pár metrov je poľovný revír, neďaleko sú Malé Karpaty. Ja tvrdím že všetko je v ľuďoch, my všetci musíme priložiť ruku k dielu a postarať sa o to, aby sa nám lepšie žilo. Nik to za nás neurobí.

Moja priorita je, aby sídlisko Šajby bolo súčasť MČ Bratislava - Rača, ale nie len papierovo, ale aby problémy ľudí boli vypočuté a v konečnom dôsledku aj riešené. Budem bojovať o to, aby nás Šajbárov bolo počuť na zastupiteľstvách, aby sa konečne zodpovední úradníci zaoberali sídliskom ako takým a neprehliadali ho.



17 komentárov:

  1. Tak ste sa nám pochválila, zase raz. ( i keď podľa môjho názoru, dobré sa chváli samo a netreba zbytočných slov. Ale čo už, sú medzi nami aj taký, ktorý sa potrebujú chváliť, lebo po nich nevidno výsledky. )
    Čo ste to vlastne pre Nás obyvateľov sídliska vybavila ? Ktorý konkrètny problém ste vyriešila ? Teda okrem toho, že seba samú zviditelňujete, zahlcujete úradníkov zbytočnými listami a mrháte ich časom, krotý by mohli venovať svojej práci. A to všetko dosť neodborným prístupom bez príslušného vzdelania a praxe. Veľa krát, ako to tak sledujem, dokonca bez príslušnej subjektivity.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vážený anonym,
    nakoľko sa neviete pod svoj príspevok ani podpísať, tak predpokladám, že sa hanbíte za svoje meno.
    Pani Gelinerová ako obyvateľka urobila pre sídlisko Pri šajbách mnohonásobne viac ako vy - anonymný mudrlant na webe. To Vám garantujem. Robí to všetko vo svojom voľnom čase a napriek mudrlantom ako ste vy. A ja je držím palce, aby sa nevzdávala a podobný mudrlanti ako vy jej nebrali chuť do bohumilej činnosti.

    A poviem Vám jednú vec, ktorú pani Gelingerová vybavila - sídlisko sa nemusí skladať za vodu, ktorá vytiekla počas havárie vody. A snaží sa s obyvateľmi doriešiť kolaudáciu sieti a ich zverenie BSV atď.

    Ak však zastupujete spoločnosť Blackstorm, tak mi je jasné, že nie ste spokojný, že ste nezískali lacné a rýchle peniaze za kšefty s pozemkami.

    S pozdravom

    Michal Drotován

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vazeny pan Drôtovan, vidim ze sa do diskusie zapojil dalsi odbornik znaly problematiky. Viete mi prosim Vas objasnit, preco by sa malo sidlisko skladat na vytecenu vodu pri havarii ? Niekto to vodovodne potrubie predsa postavil a ked ho neodovzdal, tak asi patri stale jemu. Tak je snad jasne kto by mal vodu platit, co to tu tocite prosim Vas ? Nepripisujte prosim Vas zasluhy niekomu, komu nepatria. Co sa týka "kseftov z pozemkami Blackstormu" si dovolim tvrdit, ze ani to nevyriesila, co nakoniec aj sama priznava, akurat celu vec pozdrzala, cim pravdepodobne zdvihla cenu. Pan odbornik. Ja s rodinou zijem na sidlisku 18 rokov a je mi dostatocne znama geneza vyvoja tychto problemov a bez emocii Vam poviem len tolko, ze ked nevje nieco robit na profesionalnej urovni, tak nech to radšej ani nerobi, lebo na to budeme doplacat vsetci este viac ako by sme mali preto lebo sme to mi obyvatelia, ktori to nechali zaist az sem. A Vam pan odbornik odporucim na uvod len to aby ste si riesili najprv problemy na svojej ulici a potom dalej. Nevjete si upratat pred vlastnymi dverami,ale susedovi budete cez plot vodu mutit.

      Odstrániť
  3. Anonymny 15:28
    Rozumiem tvojmu postoju, nakolko mentalita ludi na rendezi je naozaj niekde inde. Tam ludia nerespektuju zakon. Dovolene je to co sa im paci a co oni chcu a zakazane je to co im nevyhovuje. Tam respektovanie zakona nehladaj a teda ani dodrziavanie pravidiel. V case ked sme odchadzali zo sidliska, to tam este tak nevrelo, ale uz vtedy mali ludia taky pristup ku vsetkemu. Tej mestkej casti nepomoze nic, len s nej urobit vyhnanstvo pre neprisposobyvych. Nemozes chciet od ludi ktori nie su schopny a ochotny respektovat zakladne ustavne prava a zakony aby dokazali tuto cast mesta zaclenit do jedneho celku. Cele je to len o famach a zviditelnovani sa niektorych jedincov ktory z toho tazia na ukor ostatnych,ktori na ich konanie neskor doplacaju. A az ked je uz neskoro a skody vysoke, potom vedia vyplakavat, ze jaj vsetci su na nich zly.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No pekne, Drotovan zase zabil do cierneho. Gelingerova si tu pripisuje zasluhy, ze vdaka nej obyvatelia nemusia zaplatit vodu, pritom je nad slnko jasne kto by ju mal zaplatit. A Drotovan, si ju este zastava. Co je toto za svet ? Clovek, ktory chce zastavat verejne blaho ludi, nevje taku zakladnu vec a robi zo seba doleziteho. Tomuto chceme zverit Pilinskeho kreslo ? Cloveku, ktori nevje kde je sever ? Ved to je cisty nezmysel. Pan studovany asi studoval z inych knih. Je to Pan.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. A najsmutnejsie na tom celom je to, ze osoba ktora tu po celu dobu co tu vypisuje na blog clanky o tom co vsetko robi pre sidlisko, nevje sama napisat, co vlastne urobila, ktory z problemov vlastne vyriesila. To je naozaj pekna vizitka.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ... pekne: ľudia, ktorí nemajú ani toľko charakteru, aby sa pod svoje názory podpísali, robia sudcov, ktorí neomylne vedia, kto čo ne/urobil, na čo ne/má právo, na čo sa ne/hodí...

    Dagmar,
    vážim si a oceňujem odhodlanie a nasadenie, s akým napriek urážkam anonymov spolu s hŕstkou ďalších obyvateľov riešite záležitosti sídliska, ktoré za desiatky rokov nevyriešili konkrétni pracovníci magistrátu a mestskej časti, počínajúc primátormi hl. mesta a starostami MČ Rača. Tí za to brali a stále berú peniaze a kým budú naďalej vo svojich úradoch, nič sa nezmení.

    Nedaj sa prosím odradiť anonymnými krivákmi, za ktorých anonymnou zlobou a urážkami sa neraz skrývajú ich osobné a obchodné záujmy. Ich cieľom je takých ľudí, ako si Ty, odradiť od záujmu o veci verejné, aby mohli kľukatými cestičkami presadzovať svoje kšefty.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Páni Gelingerova len tak ďalej! Držím palce!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Želám pani Dagmar vela elanu. Velmi dobre to poznam. Anonymne pluvance bolia. Ale treba na to pozrieť inak. Takí, čo tak napíšu, su vlastne duševní mrzáci a nemôžu zato.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. pre Anonymný 11.4.2014 o 13:08
    ak yb si úradníci v minulosti (u)robili svoju robotu dobre, tak p. Gelingerová sama či s inými ľuďmi by sa nemusela venovať problémom dopravnej a technickej infraštruktúry na Šajbách a mohla / mohli si užívať voľných chvíľ podľa svojich predstáv
    ak však úradníci nevedia vyriešiť, čo im patrí do náplne práce na základe jedného slovného upozornenia, potom nezostáva iné ako im písať list/ listy
    čo sa týka mrhania ich časom, tak ste na omyle, ľudia si ich čas v úrade predplácajú daňami a poplatkami
    netuším aké vzdelanie a prax máte Vy, ale to nie je podstatné, lebo Váš príspevok predsa nebol zbytočný, potvrdili ste, že p. Gelingerová píše "bez príslušnej subjektivity", ak sa nemýlim, malo by to znamenať uznanie, že píše "s náležitou objektivitou"
    ak sa mýlim, tak prepáčte, nemusím mať náležité vzdelanie a prax pre pochopenie Vašich príspevkov "bez príslušnej subjektivity"

    OdpovedaťOdstrániť
  10. pre Anonymný 11.4.2014 o 15:28
    ten čo postavil to potrubie, už neexistuje, tomu už nič nepatrí, čo teraz?
    v domoch bývajú ľudia, dokiaľ sa právnici dohádajú komu teraz "patrí" ktorý úsek potrubia, majú sa ľudia vysťahovať? aj Vy po 18 rokoch?
    ak by mala podmienky na úrovni profesionálov, teda oprávnenia rozhodnúť a prikázať, určite by tak už dávno bola urobila, ak si myslíte, že jedine profesionálny postup bežného občana je kvalifikáciou na vyriešenie Vašich ťažkostí, tak predpokladám, že už ste nejakého / nejakých angažovali a obyvatelia sa dočkajú "zázraku"
    alebo sa nič nezmení, len budete naďalej kritizovať aktivitu iných a dopĺňať si poznatky genézy vývoja, samozrejme bez emócií?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Vážený tupec zo sídliska čo má subjektivitu viete vôbec o čom píšete! Ste evidentne členom fun clubu p. G a to len preto že vám vadí. Ja sa pýtam prečo? Platíte ju - nie, tak v čom je problém? Vo Vás a vo vašej neinformovanosti. Hlavne je tu niekto kto má silu povedať pravdu. Vy to určite nie ste lebo sa stále a to opakovane skrývate za anonyma. Ivan M, Peter A, Vierka S, Táňa P

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dobrý deň,budem sa snažiť anonymov nenaštvať viac ako je nutné i keď asi sa mne to nepodarí. Čo vlastne chcete, aby som písala, že prerastené stromy prišli upraviť na môj podnet, že lavičky som prakticky donútila vymeniť a 3 ks pridať inak by boli odstránené, že pozemky už nie sú v dražbách len tak o nás bez nás, že sa postupne riešia pozemky pod bytmi a ich cena, že sa dookola rieši voda a že v prospech obyvateľov a MŠ sa vybojovalo odpustenie úhrad za vodu /vodné a stočné/ a práve táto skutočnosť je v štádiu riešenia. Nadávať kritizovať je jednoduché, ale urobiť niečo, to je náročné však? A vy ste teda čo urobili? Aby nebol ochudobnený ďalší anonym, ktorý tu žije 18 r. a evidentne mu ležím v žalúdku. Ok nemusíme sa milovať, ale prosím pokúste sa opýtať svojho správcu koľko vody a opráv váš dom uhradil za 25 r. Koľko ste museli uhradiť vy osobne, evidentne nerozumiete, čo je vodovodná sieť, komu patrí a kto ju spravuje. Ak nie som profík a vy požadujete profíkov tak sa pýtam, kde sú všetci tí profíci úradníci z MÚ v Rači, magistrátu, GIB, BVS prečo sme rarita a 25 r. nemáme odovzdanú vodu a skolaudovanú??? Prečo praská ako papier a počas 4 mesiacov sú náklady na opravu viac ako 50 000€??? Ak zmysluplne odpoviete budem veľmi rada. A čo sa týka parkoviska, keď chcete miesto vlastniť tak si ho zabezpečte. Firma je všeobecne známa. Aj ten jediný obyvateľ, čo deklaroval, že si musel zakúpiť na príkaz MÚ v Rači 4 parkovacie miesta ich doteraz nevyznačil a LV je stále na pôvodné. Tak prosím píšte konkrétne. Ďakujem všetkým aj za milé slová a povzbudenie. Oceňujem to, že sa ľudia vedia aj poďakovať, povzbudiť ma. Ďakujem G

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Dagmar,
    na Tvoje otázky „chcete, aby som písala, že ...? ...? ...?“ Ti odpoviem takto: áno, píš aj konkrétne o tom, čo ste spolu s ľuďmi okolo Teba otvorili na riešenie / pomáhate vyriešiť / vyriešili! nie je toho málo a aspoň bude každý vidieť, čo všetko sa v minulosti na sídlisku zanedbalo a začalo sa hýbať, až keď ste sa toho chytili a veci rozhýbali :).

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Stav na sidlisku Šajby je taky aky je, presne k voli takym ludom ako je p. Gelingerova. Čiže chytraci neznaly problematiky, bez prislusneho vzdelania a odbornosti ktori sa konaju na vlastnu päst. A potom sa divia ze urady nekonaju podla ich predstav. Čo viac dodat, ste kralovna, len potom tie nasledky... Je to vlastne aj vidno, v akom stave sa sidlisko nachadza.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. pre Anonymný 6.5.2014 8:10:00

    ... stav na sídlisku Šajby je taký aký je presne kvôli takým chytrákom ako si ty. nepreložia slamku krížim, nedajú si námahu pochopiť, čo všetko za vyše 20 rokov na sídlisku zanedbali úradníci a primátori magistrátu hl. mesta a úradníci a starostovia miestneho úradu MČ Rača a vedia len napľuť na ľudí, ktorí sa snažia dať veci do poriadku v záujme všetkých obyvateľov sídliska. kazí ti to kšefty s parkovacími miestami? alebo ťa trápi niečo iné?

    OdpovedaťOdstrániť
  16. anonym vy ste znalý problematiky tak nám ju vysvetlite a nekoná na vlastnú päsť

    OdpovedaťOdstrániť