Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Obyvatelia by mali vedieť, že celé sídlisko Pri Šajbách spravuje 5 správcovských spoločností.

Najsilnejšie je asi Bytové družstvo BA 3, ktoré sa snaží celú situáciu zvládať, a to napriek tomu, že spravuje na sídlisku len 4 domy. Ostatné správcovské spoločnosti nerobia prakticky nič. Aj toto je na zamyslenie. Havarijná služba Peter Rigo, ktorú najala BD BA III riešila už niekoľkokrát celé sídlisko, ale ani oni nevedia urobiť zázrak, nakoľko celá vodovodná sieť je vo veľmi zlom technickom stave. Keď ako tak opravia jeden úsek, o chvíľu to praskne na inom mieste. Aj keď až teraz sa Bratislavská vodárenská spoločnosť, a. s. rozhodla prevziať tieto zanedbané vodovodné siete, celé preberanie je technicky a papierovo náročné na čas. A čas to je to, čo nemáme.

Vo štvrtok 13. marca praskla voda na inom mieste.
Kto zase bude platiť tieto náklady???

Snažím sa informovať obyvateľov aspoň touto cestou. Náklady na opravy sa zvyšujú. Obyvatelia odmietajú platiť náklady na opravy a ja ich plne chápem. Roky boli všetky opravy len rozpočítané na jednotlivé domácnosti. Nikdy nám nik nepomohol rozseknúť tento stav. Za opravu v roku 2014 boli vyčíslené náklady na prácu za 13.000,- € a voda za 36.900,- € . Na sídlisku nežije elita národa a takéto sumy sú už nad ľudské sily to preplácať. Čo nás je po vodovodných rúrach niekde na pozemkoch štátneho podniku v likvidácii! My predsa platíme to, čo spotrebujeme. A skúsil by niekto vodu neuhradiť?

Napriek tomu sme sa snažili informovať všetky dotknuté inštitúcie, poslancov, starostu, žiadali, prosili, aby sa to riešilo. Na sídlisku je ale toľko problémov, že skutočne nevieme, čo riešiť skôr. Požiadali sme MÚ Bratislava Rača, aby dal zamerať inžinierske siete na celom sídlisku a zapísal vecné bremená do katastra. Od leta počúvame, že sa to rieši, malo to byť do konca roka a teraz to zase nie je pripravené.

Tak akú pomoc vlastne dostávame?

Všetky problémy, čo na sídlisku sú, sa snažíme riešiť my obyvatelia svojpomocne. Informovali sme na miestnom zastupiteľstve mnohokrát o zúfalej situácii. Presadzovali sme do investičných akcií r. 2014 (bod č. 2 príloha) našu požiadavku, nenechali sme to len tak, osobne sme boli na MÚ v Rači presadzovať u prednostky naše požiadavky. Ako to dopadlo? Nijak, nik neprejavil vôľu niečo riešiť. Veď načo!

Poslanci za Východné tieto naše požiadavky spracovali a starosta nás informoval, že nik z nich takúto požiadavku nepredložil, takže sa s tým nik nezapodieval. Verejne sme na miestnom zastupiteľstve žiadali, aby starosta informoval na mestskom zastupiteľstve (Magistrát hlavného mesta Bratislavy), ako na tom sídlisko Pri Šajbách je. Doteraz sa o nás nik nedozvedel. Tieto informácie píšem ja, ale tento názor zdieľa mnoho ľudí na sídlisku.

Cítime sa ako odpad, ktorý nik nespravuje, ako keby sme nepatrili pod žiadnu MČ v Bratislave. My obyvatelia nenesieme žiadnu zodpovednosť za neutešený stav na sídlisku, my sme dostali podnikové byty (na pozemkoch podniku), alebo štátne byty (pozemok štátu) a za to, že sa zmenou zriadenia všetko delimitovalo na pozemok nejakého štátneho podniku v likvidácii, za to my ako môžeme?? Ako sa stalo, že vodovodná sieť nie je odovzdaná do majetku alebo do správy niekoho??? Ako je možné, že sa parkoviská dostali do súkromných rúk? Ako je možné, že prístupová cesta je v súkromných rukách? Ako je možné, že komunikácie tiež nie sú odovzdané do správy???

Dávno sa to malo vyriešiť v prospech obyvateľov.



6 komentárov:

  1. Ruku na srdce. Aj vy tam na Vychodnom ste naleteli na predvolebne sluby obcana Pilinskeho. Specialne uplne naopak mu vymysleli heslo: BOJUJEM ZA VAS. To bolo v roku 2010. Teraz plati,ale uplne presne na to co pisete. BOJKOTUJEM VAS. No nepomohli vam,lebo ma antistrana zelenych uplne nieco ine na praci. Dako to uz do jesene vydrzte a potom ich vo volbach vypraste jak vsi. A hlavne vasich poslancov. Ved ako pisete maju svojou necinnostou na tomto stave levi podiel.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Smutne na tom je len to, ze tento stav trapi len zopar ludi. Tych ktori pre jeho zmenu aj nieco robia a nie sa len mlcky prizeraju. Skutocny problem je ale v tom ze s niektorymi vecami sa aj napriek snahe neda naozaj nic urobit. Preto sa treba zacat orientovat tym smerom, ktorym sa este nieco robit da. Na to su vsak obyvatelia dost nejednotny.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na šajbách ľudia vedia čo sa deje až veľmi dobre. AK niekto neviem tak len preto že mu je to jedno a zaplatí všetko čo mu správca dá k vyúčtovaniu. Alebo už rezignoval a prijal fakt že toto územie je územie nikoho

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Problemy jednotlivych mestskych stvrti a ich riesenie verne ozrkadluje mentalitu ich obyvatelov. Vernym prikladom je sidlisko sajby ako to blizsie popisuje pani autorka prispevku, je podla nej normalne, dostat podnikove ci statne byty, onic sa nestarat len o svoje 4 steny a potom plakat nad vzniknutymi situaciami a plakat do medii, ze riesit to mal niekto iny. A kto vlastne a preco ? Preco by to mal riesit niekto iny, niekto kto tam nebyva, toho to nepali. Takze mily obyvatelia, mate tu problemy tak si ich rieste, nikto ich za vas riesit nebude tak ako to neriesi nikde inde, problemy si musia riesit obyvatelia. Je lahke nieco dostat a potom plakat nad vziknutou situaciou. Konecne sa starajte o to co chcete uzivat.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Volite si poslancov, ktorych prioritou nieje najprv riesit elementarne problemy bez riesenia ktorych sa kvalita zivota nezdvihne, ale podstatne pre nich je stavat minigolfove ihriska a podobne. Vystavba takychto zariadeni v Mc raca vychodne je luxus v casti kde nefunguju zakladne sluzby ktore by mali byt standartom (bankomat, voda, parkovanie a pod.)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Milý anonym zo dňa 22 03 2014. Ste veľmi ďaleko od pravdy. Za to že sa neodovzdala voda za to akože môžu obyvatelia?? Nie milučký anonym za to môže úrad ,konkrétna inštitúcia, konkrétny človek ,ale po 25 r. je všetko premlčané ľudia nežijú.... Zo zákona je povinnosť skolaudovať a odovzdať vodovodnú sieť a ten niekto sa mal zo zákona o to starať. A tomu to vyhovovalo že sa o nič starať nemusí. Ale ak sa pochybilo v minulosti tak sa to malo dávno napraviť a nie čakať kým ľuďom prasknú nervy. Všetky byty či už štátne /družstevné/ alebo podnikové si museli ľudia odkúpiť a aj pozemky pod bytmi.

    OdpovedaťOdstrániť