Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

30.10.16
0
Nie je možné prežiť deň a nepočuť hromženie ľudí na nenormálnu výstavbu v mestskej časti Bratislava Rača (centrálna Rača a Krasňany). Z malej malebnej vinohradníckej obce v krátkom čase vznikla moderná mestská štvrť, ktorá sa náramne začína podobať na Petržalku.

Celá táto výstavba rýchlo navyšuje počet občanov Rače, hustota novopostavených domov vyvoláva skôr údiv a zdesenie, no predovšetkým spôsobuje raňajší a poobedňajší dopravný kolaps, ktorý nik nerieši a následne spôsobuje až fatálny nedostatok miest v materských škôlkach a základných školách. A tak celkový efekt z tejto výstavby zďaleka nie je len pozitívny. Pôvodní obyvatelia verzus majitelia nových bytov sa dostávajú skôr do konfrontačnej polohy a to prináša ďalšie problémy.

Celkom odlišná situácia je v Bratislave Rači – v obvode Východné. Nie, nemyslím výstavbu v podobe klasickej „zahusťovačky“, tie snáď nikoho veľmi nepotešia, myslím skôr mohutnejšiu výstavbu, ktorá by zabezpečila tak potrebný rozvoj v tejto oblasti. Uvedomujem si totiž, že je tu až priveľa schátraných, opustených budov, ktoré nemajú praktické využitie, množstvo zanedbaných pozemkov ležiacich ladom.

Ako poslankyňa za túto oblasť veľmi citlivo vnímam požiadavky od obyvateľov na zlepšenie dopravy MČ Rača – obvod Východné – MČ Vajnory – centrum mesta. Nízky počet obyvateľov s trvalým bydliskom tu v tejto mestskej časti prakticky neumožňujú urobiť tak potrebnú zmenu v doprave. A práve mohutnejšia výstavba by otvorila tento problém, ktorý sa roky nerieši vôbec. Možno by konečne nastal čas na prepojenie vlakovej dopravy s centrom mesta.

Myslím si, že kreativita developerov by vedela zabezpečiť výstavbu nových bytov, ciest, obchodov, škôlok i zdravotníckych zariadení a v konečnom dôsledku by to ocenili aj tí, čo tu dlhé roky žijú.

Dagmar Gelingerová
poslankyňa MČ Rača – Východné



Obr. 1 Vizualizácia 4Ville Rača výstavby pri Policajnej Akadémii z roku 2009


Obr. 2 Vizualizácia 4Ville Rača výstavby pri Policajnej Akadémii z roku 2009


Obr. 3 Vizualizácia 4Ville Rača výstavby pri Policajnej Akadémii z roku 2009


Obr. 4 Stav pozemku 4Ville Rača na výstavbu v roku 2014

0 komentárov:

Zverejnenie komentára