Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Malé sídlisko má s kosením pozemkov dlhoročné problémy. Pred pár dňami bola situácia pri materskej škôlke už doslova neúnosná. Dva metre vysoká burina bola okosená len 1 x za rok a to počas jarnej brigády svojpomocne obyvateľmi sídliska. Nakoľko sa na lavičkách už nedalo ani sedieť, vo vysokej burine sa zachytávali odpadky, alergény ničili deti i dospelých, rozhodla som sa to riešiť. Samozrejme som počas roka opakovane žiadala, aby majiteľa firmy k aktivite vyzýval MÚ v Bratislave Rači. Bezvýsledne. Snažila som sa aktivizovať dobrovoľníkov na sídlisku, tu sme narážali na nedostatočne výkonnú techniku, pretože kosačky, ktoré vlastníme my tu na sídlisku, nepokosia tak neupravenú veľkú plochu a prerastenú burinu. Riziko bolo aj v tom, že počas leta je tu aj 50 stupňov tepla a tak som nechcela riskovať zdravie ľudí. Nič iné mi neostávalo, len požiadať súkromnú firmu, ktorá bude túto plochu ochotná upraviť. Deň pred vykonaním som všetkým zástupcom vlastníkov bytových a nebytových priestorov za každý dom zaslala mail, kde som ich informovala, že nepoznám iné možné riešenie. Keď sa suma rozpočítala - výsledok bol 0,35€ za bytový a nebytový priestor!!!

Chápem rozčarovanie ľudí, že musia platiť za služby, ktoré by mal riešiť majiteľ pozemku, chápem aj zástupcov vlastníkov bytových a nebytových priestorov, že toto nie je z dlhodobého hľadiska riešenie. Ale na druhej strane naše zdravie je prednejšie, ako doťahovanie sa, kto čo bude hradiť a prečo! Preto ma zaráža ten fakt, že za situáciu vinili občania mňa, dokonca dom č. 32 odmietol túto zanedbateľnú čiastku uhradiť (10,- €).

Nakoniec celú situáciu zachránil Miestny úrad Bratislave Rači, odd. životného prostredia pod vedením RNDr. A. Juskovej, ktorá spolu s oddelením čistoty pokosili okolo domu č. 26 , kde je terén tak neupravený po oprave vodovodnej siete, že sa udržovať prakticky nedá a pohrabali to, čo po kosení zostalo. Za to im patrí veľké ďakujem.


Ostáva teda zodpovedať otázku: kto bude tie Šajby pravidelne kosiť, lebo tráva stále rastie...


Dagmar Gelingerová,
poslankyňa za MČ Bratislava Rača


2 komentárov:

  1. Vážená pani Gelingerová
    Mám záujem vyjadriť sa k Vášmu článku o sebechvále, ktorú považujem za výsmech a okrádanie ľudí žijúcich na sídlisku Šajby. Prosím vysvetlite mi ako môžete bez ich súhlasu ich obrať o peniaze za kosenie pozemkov, ktoré nie sú v ich vlastníctve(poprípade ani vlastníctve obce). Ani sa nebudem čudovať, keď na Vás podajú trestné oznámenie. V minulosti takí poslanci, ako ste Vy, nechali rozkradnúť verejné priestranstvá a tí ľudia žijúci na tom sídlisku za to ešte majú platiť.
    Vivat volení zástupcovia.
    Ak nemáte páky donútiť majiteľov pozemkov - TARA Consulting s.r.o., a Stredoslovenské kameňolomy a štrkopiesky, š.p. v likvidácii, Žilina, podklad http://mapka.gku.sk/mapovyportal/?basemap=podklad&zoom=13&lng=17.1602&lat=48.2012#/parcelsc(2106071215)/detail?highlight=true tak VYKONÁVATE SVOJU FUNKCIU NEODBORNE!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, ďakujem za Váš podnet, aj keď trošku oneskorene. Vážim si Váš názor aj keď s ním nesúhlasím. Netuším, či žijete na Šajbách, či máte trvalé bydlisko tu na tomto sídlisku. Ak áno, doporučujem Vám, nevoľte ma, jednoducho nemôžem vyhovieť všetkým. V to leto som dostala množstvo mailov, práve opačných, teda riešila sa 2 m vysoká burina /palina, durman, ambrózia/ všetky alergény tak problematické, že čiastka, ktorá vyšla na byt cca 1,25€ bola zanedbateľná, keď sa porovnalo zdravie obyvateľstva. Čo sa týka chválenia, budem písať naďalej články o tom, čo sa robí a nerobí na tomto sídlisku, pretože dovtedy sa nerobilo celkom alebo celkom nič. Výkonná zložka je MÚ v Rači a tam smerujte Vašu požiadavku, prečo neprinútia firmy starať sa o svoje pozemky. Vedenie MÚ si volia obyvatelia. Poznámka, že som nechala rozpredať verejné priestranstvá je smiešna, vychádza z nepoznania situácie, netušíte nič a v tej nevedomosti naďalej zostaňte. Pozemky boli štátneho podniku!!!

    OdpovedaťOdstrániť