Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

21.7.23
0
Leto. Vždy som počúvala, že je to najkrajšie obdobie roka. Určite? Dovolenky v plnom prúde, mnoho ľudí na cestách, pri mori, v horách, mestách, chatách. Prosto ľudia si užívajú čas voľna.
Vysoké teploty nás však všetkých ničia.
Také teplé letá si ako dieťa nepamätám. V Bratislave som vyrastala na Račianskom mýte a keď som nebola na dvore, či v neďalekom parku, tak som celé leto prežívala pri vode na Zlatých pieskoch. Keď bolo pár dní po sebe 27°C, tak to bolo výborné, teplé leto. Dnes hlásia strašných 32° a niekde sa teploty šplhajú ku 38°.
Na Zlaté piesky sa chodilo prevažne autobusom, v ktorom sme boli natrepaní ako sardinky. Jedlo sa brávalo sebou. Kamarátka Jarka ma často budila už o 7. hodine rannej, plne vybavená ovocím, úhľadne nakrájanou zeleninou, pripravené mala chleby, paštéty, klobásky, slaninky. To aby sme vydržali celý deň. Pamätám si hrášok, ktorý sme museli šúpať, jahody, marhule zo záhrady. So sebou sa brávalo aj pitie. Žlté a červené malinovky, kupovalo sa maximálne pivo. Stánky síce boli otvorené, ale bolo ich málo a tak bolo normálne, že ľudia museli čakať v rade aj niekoľko desiatok minút. Žilo sa spoločensky a tak každý, kto sa konečne dostal na rad, bral pre svoju partiu mnoho pív, klobás, zmrzlín. Všade voňalo jedlo, cigánska, klobásky, predávala sa cukrová vata, točená zmrzlina, rôzne sladkosti. Čo si pamätám nik nenadával, každý statočne vystál radu, aby aspoň niečo mal.
Aby sme ako 15-18-ročné dievčatá prežili celé leto pri vode, museli sme si peniaze rozdeliť. Zlaté piesky v Bratislave nám nahrádzali more. Táto stojaca voda nebola najčistejšia, ale bola dostatočne hlboká, aby sme si vedeli zaplávať. Keď chceli chalani machrovať, tak plávali na ostrov a späť. Nebolo to jednoduché, často aj nebezpečné. Na Zlatých pieskoch to prosto žilo. Dievčatá chodili namaľované a vyobliekané ako modelky a chalani hrdo ukazovali vyšportované telá. Obdivovali sa plavky, často dovezené zo zahraničia, večer sa chodilo na diskotéky, kde sa predvádzali opálené telá odeté do moderných kúskov – luxusné letné šaty, rifle, tričká. Vôbec nechápem, ako sme vydržali mať na nohách aj 10-centimetrové opätky a pritom tancovať. Nebolo nič mimoriadne, keď sa tu bratislavská mládež zabávala do rána bieleho.
No na toto som si dnes, keď je leto v plnom prúde, spomenula.
Krásna, pochabá mladosť...


0 komentárov:

Zverejnenie komentára