Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

17.4.24
1
Primátor je na Slovensku najvyšší predstaviteľ (výkonný orgán) mesta.
Ako vníma občan svojho primátora? Čo sa od neho očakáva? Podľa čoho ho hodnotíme? Pre mňa je primátor osobnosť, autorita, ktorá mesto reprezentuje, riadi, rozvíja. To, či sa stane z primátora aj všeobecne rešpektovaná osoba v meste, rozhodne jeho emocionálna výbava, ľudskosť, empatia, slušnosť. Funkcia primátora je zásadná v tom, ako sa vníma mesto.
Akí poslanci nás reprezentujú v mestskom zastupiteľstve?
Pripomeniem zákon.
Obecné zastupiteľstvo je zastupiteľský zbor obce zložený z poslancov zvolených v priamych voľbách obyvateľmi obce na štyri roky. Podľa § 25 Zákona č. 369/1990 Zb. Zákon Slovenskej národnej rady o obecnom zriadení sú povinnosti poslancov nasledovné:
Povinnosti:
·       zložiť sľub na prvom zasadnutí obecného zastupiteľstva, ktorého sa zúčastní,
·       zúčastňovať sa zasadnutí obecného zastupiteľstva a jeho orgánov, do ktorých bol zvolený,
·       dodržiavať štatút obce, rokovací poriadok obecného zastupiteľstva a zásady odmeňovania poslancov,
·       obhajovať záujmy obce a jej obyvateľov,
·       informovať na požiadanie voličov o svojej činnosti a činnosti obecného zastupiteľstva,
·       prehlbovať si vedomosti potrebné na výkon funkcie poslanca.
Sľub poslanca znie:
„Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem riadne plniť svoje povinnosti, ochraňovať záujmy obce, dodržiavať Ústavu SR, ústavné zákony...“
Ako je to v Skalici – kultúrnej perle Záhoria – v realite?
Primátor reprezentuje mesto navonok, zveľaďuje mestský majetok a udržiava mesto v dobrej ekonomickej kondícii, prepája ľudí kultúrne, sociálne. Pracuje pre občana, za mesto vo verejnom záujme. Nezameniteľná úloha primátora je pri vedení zasadnutí mestského zastupiteľstva. Zvoláva a vedie zastupiteľstvo, nie je tam v nadriadenom postavení, má dodržiavať procesný charakter zastupiteľstva, nekričať, nerozkazovať, netlieskať.
Ako je teda možné, že primátor nevidí, že poslanci sú v riadiacich štruktúrach (pracovnom pomere alebo v inom pracovno-právnom vzťahu) v súkromných firmách, ktoré sú prepojené s mestom, teda sú svojou podstatou absolútne naviazané na schvaľovanie verejných financií? Poslanec mestského zastupiteľstva je zvolený občanmi a je tam predovšetkým za občana, za mesto, nie je tam od toho, aby verejne loboval za súkromné firmy a už vôbec nie za to, aby presadzoval záujmy týchto firiem na úkor mesta. Nemal by prehliadať, že poslanci opustia hlasovaciu miestnosť a vyberú svoju hlasovaciu kartu bez vysvetlenia na zastupiteľstve. Má si všimnúť, že poslanci sa verejne priznávajú k tomu, že nebudú hlasovať (je to ich zákonná povinnosť), napríklad pretože ich kamaráta mesto neakceptovalo (klientelizmus). Nemal by tolerovať, že počas zastupiteľstva sa poslanci okrikujú, oslovujú menom, bavia sa, odchádzajú a prichádzajú, kedy sa im to páči, ale mal by trvať na rokovacom poriadku. Rozhodne by nemal svojvoľne obmedzovať verejné vystúpenie na zastupiteľstve poslancom i občanom. Nemal by brániť občanom sa verejne vyjadrovať na sociálnych sieťach pod oficiálnou stránkou mesta. Občan by nemal byť zastrašovaný, kriminalizovaný. A už vôbec by sa občan nemal báť o svoju rodinu a zamestnanie. Pripomínam, že sa to deje, práve pri schvaľovaní VZN o dočasnom parkovaní občania využili petičný zákon. Aké bolo prekvapenie, keď ani 2 230 podpisov sa nedalo právne použiť, nakoľko sa občan bál zverejniť svoje meno a adresu.
Žijeme v 21. storočí a demokratické princípy by mali byť rešpektované, a preto je tiež sporné aj to, že v ekonomickej komisii (poradný orgán mesta) sedí za občana prednosta úradu, ktorý či chceme alebo nie informáciami usmerňuje schvaľovací proces v komisii, pomáha presadzovať svoje osobné záujmy, ktoré potom cez úrad realizuje.
Že by to tak nemalo byť? Nemalo!
Že by to mal niekto kontrolovať? Mal!
Tak len toľko...

1 komentárov:

  1. Dobrý deň, kľudne tam miesto Skalice možeme doplniť Bratislava a je to de facto to isté.

    OdpovedaťOdstrániť